dinsdag 26 oktober 2010

vorige week

Wat is er allemaal gebeurd in de laatste week?
Samengevat :
Tsjechische les. Waar we geleerd hebben dat het een absoluut taboe is om iemand om zijn/haar leeftijd te vragen. Hier in België ook wel, maar als het een jongere persoon is, kun je dit nog vragen, dit in tegenstelling tot Tsjechië.
Ook grappig is het feit dat de Tsjechen woorden overnemen van het engels en er dan het suffix -ovat aanplakken. Zo krijg je woorden als downloadovat,sportovat, knockoutovat ...

Met de cliënten zijn we op uitstap geweest  naar de gym(sportovat ja:))
Het is wel leuk dat we de cliënten steeds beter en beter beginnen te leren kennen, vooral in informele situaties kom je het meest te weten over de cliënten. Iedere cliënt is anders en heeft zo zijn/haar eigen karakter.

Veel informatie over de cliënten hebben we nog niet. Het was de bedoeling om zelf, met een open mind en door te observeren, de verschillende cliënten te leren kennen. Dit heeft als voordeel dat we op voorhand minder vooroordelen vormen. Want stel dat men je zegt: ' J. heeft het syndroom van down, is vroeger misbruikt geweest etc'. Oké, goed om deze informatie te weten omdat je dan weet waarop je moet letten, want objectieve kennis zegt dat je dit moet doen als mensen misbruikt zijn, en dat gedrag liever achterwege laat. En je hebt ook bepaalde informatie nodig om op een goede manier te kunnen handelen, ethisch is het ook niet correct(vind ik) om met cliënten te werken als je geen basisinformatie hebt, zo kun je mensen ook onnodig kwetsen. Maar aan de andere kant creëer je dan ook zo'n vooroordeel: oei, die persoon heeft dit, ik zal mar voorzichtig met hem omgaan, zodat je die persoon toch ook niet echt kan leren kennen omdat je vooroordelen in de weg staan.
De gulden middenweg:)

Wat is er nog gebeurd? Ik ben met enkele cliënten naar de plaatselijke shop geweest, heb gekookt, in de tuin gewerkt, foto's gemaakt voor het fotoproject ...

En in het leven naast het werkleven: naar de pub geweest, een wijnproefavond meegemaakt en ontdekt dat het woordje 'proef' hier een onnodig tussenvoegsel is. 14 staaltjes wijn ja, en dan wisten sommigen nog niet wat de beste wijn was, dus probeerden ze ze maar nog eens uit. Enja, gecombineerd met een typische zware tsjechische maaltijd. Dumplings met everzwijnfilet en zure kool. Ahja, en natuurlijk was er een voorgerecht, twee soorten paté en één leverpaté, dat ik ethisch gezien maar aan de kant heb laten liggen.
en een dessert, tiramisu.
Je kunt je dus wel inbeelden wat mijn maagtoestand was de volgende dag.
Ook zijn we naar een ijshockeymatch gaan kijken. Wel leuk! De sfeer, en vooral: elke helft duurt maar 20 minuten met 15 min pauze duss, niet zo saai als voetbal alleszins,(sorry voor de voetballiefhebbers.)en het ging ook rapper vooruit :)

zo, dat was het zo'n beetje

daag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten